23 Şubat 2011 Çarşamba

Borç batağının ötesinde: Atletico Madrid


İspanya'da en sevdiğim sistemlerden biri kulüplerin dernekleşmesi. Basit olarak açıklamak gerekirse her ay sonunda kulüp başkanı ve yöneticiler bu derneğin belirlediği jürinin önünde hem mâli, hem de sportif durumun özetini geçip, bu jüriye bir nevi hesap vermek zorundalar. Derneğin jürisi içerisinde de en az iki tane taraftar sorumlusu bulunuyor olması da işe güzel bir renk katıyor. Bir nevi taraftarlar her ay sonunda yönetimden hesap sorabiliyor diyebiliriz. Örneğin Türkiye'de başkanlar her ay sonunda olağan mâli kongrede divan üyelerinin karşısına çıkıp konuşuyorlar, ancak başkanlık seçimi dışındaki kongrelere katılım ne kadar oluyor ya da gidenler başkana ne ölçüde hesap sorabiliyor bilmiyorum. Tahminimce bu kongreler bir nevi kulüp başkanının kişisel talk show'u şeklinde geçiyor ve kulübün borçları, takımın durumu bir anda uçup gidiyor.

Atletico Madrid'in derneğinin adı Señales de Humo. Başkan Enrique Cerezo ve yönetim geçtiğimiz hafta jürinin karşısına çıkıp rapor verdi. Atletico Madrid, Cerezo'nun başkanlığa geldiği 2002 senesinden beri düzenli olarak her yıl ortalama 52 milyon euro zarar etmiş. Atletico Madrid tarihinin en başarılı sezonu olan 2009-2010'un ardından bu sene kulüp zirve yaptı ve bu sezonun borç miktarı 120 milyon euro'yu şimdiden geçti. Bu seneyle birlikte Atletico Madrid'in toplam dış borcu ise 782 milyon euro'ya ulaşmış oldu.

Geçen seneye kadar sportif anlamda elde edilen başarılar derneğin yaptırım gücünü azaltıyordu. Ancak 2011 senesinde Atletico Madrid'in sadece iki maç kazanabilmesi, hem Avrupa kupalarından hem de Kral Kupası'ndan elenmiş olması, ligde de dokuzuncu sıraya kadar gerilemiş olması derneğin elini güçlendirdi. Dernek başkanı Jose Luis Ayuso, kulübün bütün oyuncuları satması halinde bile 300 milyon Euro'dan fazla gelir sağlayamayacağını ve kulübün acilen satılması gerektiğini açıkladı. Aslında "borç batağındaki UEFA kupası şampiyonu" senaryosunu daha önceden okumuş olan bir ülkede yaşadığımız için bu durum çok da absürt değil bizim için.

Ocak ayı transfer döneminde İspanyol takımları toplamda 32.6 milyon euro'luk alışveriş yapmış. Atletico Madrid 11.2 milyon euro ile en çok para harcayan kulüp. Kadroya Osasuna'dan katılan Juanfran ve Corinthians'dan gelen Elias'ın takıma katkısı şimdiye kadar Simao'nun yarısı kadar bile olamayınca doğal olarak bu transferlerde sorgulanmaya başladı. Taraftar tabi her şeyin farkında. Enrique Cerezo aslında bir önceki başkan Jesus Gil'in yardımcısı. Gil 2002'de vefat edince, tarihinde ilk kez ikinci lige düşen kulübün başına yardımcısı Cerezo gelmişti. Taraftar bu haftaki Sevilla maçında büyük bir protestoya hazırlanıyor. Teknik direktör Quique Sanchez Flores'e sahip çıkan taraftarlar, Cerezo'nun istifasını isteyecek. Olur ya da olmaz orası meçhul ama olası bir Cerezo istifasının ardından enkazı devralabilecek tek bir isim var, o da Jose Luis Ayuso.


Ayuso başkan olursa, yardımcısı da sakalları olacakmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder