14 Nisan 2010 Çarşamba

Fransa Kupası'na Bakış


Bu akşam Paris Saint Germain, Fransa Kupası yarı finalinde US Quevilly ile karşı karşıya geliyor. İki takım finalde Monaco'nun rakibi olmak için karşı karşıya gelecek. Ancak buradaki enteresan durum Quevilly'nin 4. Lig'de (Championnat de France Amateurs) mücadele ediyor olması. Kupada bu sezon Angers, Rennes, Boulogne gibi kendisinden kat kat güçlü kulüpleri deviren Quevilly kulübü için aslında bu başarı pek de sürpriz sayılmaz. Çünkü Fransa Kupası tarihinde yarı final oynayan ilk amatör takım unvanının karşılığında yine bu küçük kasaba takımının adı var. Kupa tarihindeki en büyük başarısı 1968'deki yarı final olan Quevilly o yıl yarı finalde Bordeaux'ya elenmekten kurtulamamıştı, ancak "güzel futbol" oynayan ekip "gönüllerin şampiyonu" olmuştu.


Quevilly 1968'de de yarı finale çıkma başarısı göstermişti.

Quevilly bu sene de tarih yazıyor.

Peki amatör kümeden Fransa Kupası'na uzanan yolculukta bu başarıyı tekrarlayabilen tek takım Quevilly mi? Ya da bir 4. Lig takımı için kupadaki en büyük başarı yarı final mi? Tabi ki hayır. 92 senedir düzenlenen Fransa Kupası'nda final oynamayı başarmış 4 tane 4. Lig takımı bulunuyor. 1995-1996 sezonunda Nimes Olympique takımı Parc des Princes'de oynanan final maçında Auxerre'le karşılaşmış ancak sahadan 2-1 mağlup ayrılmıştı. 2000'li yılların başında ise Fransa Kupası'na yine amatör kulüpler damga vurdu. 1999-2000 sezonunda Calais takımı dönemin Lyon'u diyebileceğimiz Nantes'la finalde karşılaşmış Nimes Olympique gibi sahadan 2-1 yenik ayrılmıştı. Amatör kulüpler içinde kupaya en çok yaklaşan takım ise Amiens takımı oldu. 2000-2001 sezonunda Stade de France'da yapılan finalde Ligue 1 takımı Strasbourg'la karşılaşan siyah-beyazlı kulüp normal süreyi gol yemeden tamamlamayı başardı ve maç penaltılara uzadı. Penaltılarda rakibine 5-4'le boyun eğen takım boynu bükük bir biçimde peynir cennetine geri döndü.

RC Roubaix 1932'de fırtına gibi esti, şikenin kurbanı oldu.

Biraz daha eskiye gidersek 1932 yılında RC Roubaix takımının yine 4. Lig'den gelerek finale çıktığını görüyoruz. Bu maç günümüzde hala tarihin en büyük şikelerinden biri olarak konuşmalarda geçer. O yıl Roubaix takımı muhteşem bir performansla bitime 6 hafta kala 4. Lig'de şampiyonluğunu garantiliyor ve Kupa'da da finale yükseliyordu. Ancak finaldeki rakip aynı şehrin takımı olan Excelisor Athlétic takımıdır. Colombes'da oynanan final maçından bir gün önce o dönem 1. Lig'de olan Excelsior takımının başkanı RC Roubaix başkanıyla bir araya gelir. Roubaix başkanının yüklü bir miktar para karşılığında maçı sattığı söylenir. Haberin basına sızması üzerine de başkan istifa etmekle kalmayıp Fransa'yı terk etmek zorunda kalır. Olay çözülemez. Kupa Excelsior otobüsüyle birlikte Roubaix şehrine gider.

Regis Brouard: "Amatör ruh nedir, iyi bilirim"

Bu gece Quevilly, PSG'i elerse tarihte finale yükselen 5. amatör lig (4. Lig) takımı olacak. Daha önce belirttiğim gibi kupayı kazanan yok. Quevilly ya tarih yazacak ya da 1968'deki başarısını tekrarlamasıyla kalacak. Enteresan bir not ise teknik direktörleri Regis Brouard'ın 1996'daki finalde Nimes formasyıla Auxerre karşısına çıkmış olması. Yani bir amatör takımla daha önce final havasını solumuş bir isim. Bir başka enteresan not ise Quevilly kasabasının nüfusuyla, finalin oynanacağı Stade de France'ın kapasitesi eşit. İkisi de 75.000.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder